top of page

Objavljena prva četiri javna poziva po programima razvoja male privrede

Ministarstvo privrede ponosno objavljuje prva četiri programa podrške razvoju male privrede, usmjerena na tehnološku modernizaciju, digitalizaciju poslovanja, uvođenje i obnavljanje standarda kvaliteta, razvoj ženskog poduzetništva te promociju obrtništva. Cilj ovih programa je potaknuti investicije, inovacije i održivi rast malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini.

Refundiranje troškova tehnološke modernizacije, uvođenja/obnavljanja standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanjaMinistarstvo privrede nudi refundiranje do 50% troškova tehnološke modernizacije, digitalizacije poslovanja te uvođenja i obnavljanja standarda kvaliteta za troškove nastale i plaćene u 2022. i 2023. godini. Maksimalni iznos poticaja iznosi 50.000 KM. Ovaj program je namijenjen poduzetnicima koji su u prethodne dvije godine značajno investirali u svoje poslovanje.


Poticaj za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvalitetePoduzetnici koji planiraju značajno investirati u svoje poslovanje tokom tekuće godine mogu se prijaviti za poticaj kojim Ministarstvo privrede podržava nova ulaganja u tehnološku modernizaciju, digitalizaciju poslovanja te uvođenje i obnavljanje standarda kvaliteta. Refundira se do 50% troškova, a maksimalni iznos poticaja je 50.000 KM.

Poticaj razvoja ženskog poduzetništvaS ciljem podrške ženama poduzetnicama, Ministarstvo privrede nudi program poticaja koji obuhvata refundiranje troškova zakupa poslovnog prostora, tehnološke modernizacije, digitalizacije poslovanja te uvođenja i obnavljanja standarda kvaliteta za troškove nastale i plaćene u 2022. i 2023. godini. Ovaj program je usmjeren na kompanije u vlasništvu žena.


Poticaj projektima promocije obrtništvaProgram za promociju obrtništva namijenjen je razvoju i afirmaciji svih obrta, očuvanju obrtničke tradicije, kulturnog i historijskog nasljeđa tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti. Također obuhvata održavanje edukacija i promocija, subvencioniranje troškova obrtnika za učešće na sajmovima i izložbama, te interesno umrežavanje obrtnika. Cilj je jačanje veza između obrazovnog sistema i obrtništva te organizovano zastupanje i predstavljanje interesa obrtnika.Rok za prijavu na ove programe je 29.06.2024. godine.


Pozivamo sve zainteresirane poduzetnike i obrtnike da iskoriste ove prilike za financijsku podršku i pridonesu razvoju i unapređenju svog poslovanja.



© 2024 Sva prava pridržana

bottom of page